Bölcsődei élet


Minden ősszel nagy élmény a diófánk lehullott terméseit talicskába rakni, színes faleveleket söpörni, birsalmát szüretelni, nyáron szilvát szedni. Tavasszal a virágos kertbe nárciszt, tulipánt, mézvirágot, krokkuszt majd a veteményes kertbe paradicsom-, paprika palántát, hagymát ültetni. Minden csoportnak van egy virágos kertje. Ezekért közösen vagyunk felelősek ezért locsoljuk, énekelünk, mondókázunk a növényeknek, zöldségeknek, hogy szép nagyra nőjenek.

A növények gondozását a csoporton belül is végzik a gyerekek, hiszen minden manócskába járó kisgyerek számára van egy cserepes virág, amit minden hétfőn, az érzelmi nevelés napján öntöznek meg. A kerti munkákhoz a gyerekeknek, gyerek méretű lapát, gereblye, lombsöprű, ásó, talicska áll rendelkezésre. 2 részből álló udvarunkon több gyümölcsfa is található. Szülői segítséggel tervezzük a további cserjék, virágok ültetését.

A téli hidegben a kismadarakra is gondolunk, épp ezért madáretetőt készítünk ásványvizes palackból és tejes dobozból. Etetésük a gyermekek feladata, otthonról hoznak magokat a kismadarak számára.

Más élőlények létezésére s annak védésére is felhívjuk a gyerekek figyelmét. Ha látunk egy csigát a fa tövében leguggolunk hozzá, és énekelünk neki. Ha veszélyes helyen kóborol megmentjük Őt, falevélre tesszük és biztonságba helyezzük. Udvarunkra sok más élőlény is ellátogat, pl. fecskék, galambok, gyíkok, giliszták, katicák, krumplibogarak, bodobácsok, méhecskék, szorgos hangyák…